be nyheder

Fik han valget, blev han igen elektriker

For at nå de høje mål ifm. den grønne omstilling er der brug for flere håndværkere. Derfor er det vigtigt at kommende generationer tiltrækkes. Det forsøger vi at påvirke gennem fortællinger om vores dygtige elektrikere og VVS-folk, der er de nærmeste til at tale uddannelserne op.

En mørk mandag formiddag i efteråret bad vi en af vores mest erfarne elektrikere, Gert Vinter Kristoffersen, møde op på vores hovedadresse i Viborg.

Vi er i daglig kontakt med Gert, men ser ham kun sjældent. Han kører direkte ud til vores kunder fra sin privatadresse i Løgstrup. Hans speciale er ’spjæld’, hvilket betyder, at han løser ’forefaldende opgaver’. På en god dag når han typisk op til fire forskellige, medmindre han kaldes helt til fx Frederikshavn eller som i dette tilfælde, hvor vi beder ham komme.

Gerts gode udseende
Da Gert hørte, at vi ønskede at høre ham fortælle lidt om sig selv og det at være elektriker, var han noget tøvende. Han er meget beskeden af natur og vil heller næppe bryde sig om at høre, at vi synes, han er en nydelig fyr. I hvert fald kunne han aldersmæssigt sagtens være genstand for betting. Hvem vil måske gætte på 63 år og berettigelse til efterløn fra næste år? Nej, vel.

Selvfølgelig har gener meget at sige. Alligevel tillader vi os at vinkle Gerts alder og gode udseende med, at jobbet som elektriker ikke har været opslidende. Dette og så de lange gåture, som Gert begiver sig ud på i fritiden.

Med det sagt er elektrikerfaget mindre fysisk krævende end de fleste andre håndværksfag, hvorfor stadigt flere kvinder til vores glæde vælger uddannelsen. (I al respekt for ligestilling mellem kønnene er der trods alt en fysisk forskel, der kan være begrænsende for kvinder).

At Gert, der er vokset op på en gård i Bigum, valgte at blive elektriker, er forklaret med hans store interesse for teknik. Og direkte adspurgt ville han faktisk til enhver tid igen vælge at blive elektriker.

Det bedste ved at være elektriker
Gert fremhæver især frihed under ansvar og afvekslende opgaver som særligt motiverende. Et kig tilbage i tiden afslører også en trang til eventyr. I 1981 rejste han som nyuddannet elektriker til Grønland for at arbejde hos Assarnerit i Nuuk. Her var han i fem år og faldt i perioden for den kvinde, der senere skulle blive mor til hans tre børn.

Tilbage i Danmark slog parret, der forblev ugift, sig ned i Aalborg, selvom Gert fik job hos elinstallatør Ib. H. Thomsen i Løgstrup. I en årrække pendlede han, indtil kæresten fik job i Viborg, og familien rykkede tæt på Gerts arbejdsplads, hvor han var ansat, lige til vi opkøbte virksomheden i vinteren 2019, fordi Ib blev syg.

Gert, der i mellemtiden var blevet single, og en kollega var på det tidspunkt Ibs eneste ansatte. Man kan nemt forestille sig, at de firs nye ansigter, som vi dengang var hos BE Installationer, kunne få Gerts adrenalin til at pumpe. Det mærkede vi nu ikke. I dag udtrykker Gert endda, at det giver ham ro, at han altid kan tilkalde forstærkning, hvis han behøver det. Det sker i øvrigt sjældent for en ener som Gert, og vi håber ikke, at han trækker sit ’alderskort’ foreløbig.