be nyheder

Startvanskeligheder vendt til succes!

Indenfor el bruger vi forkortelser som ABA, AVA, ABV, ABDL og lign. De minder i skriftsproget lidt om ADHD, der dog er en diagnose. Vores Samuel Mortensen Degn kender betydningen af dem alle…

Efter nogle kaotiske år indtil ca. 3. klasse blev Samuel udredt med ADHD og kom i behandling. Alligevel havde han stadig et par ekstra gear at slås med langt ind i teenageårene.

Vores 30-årige kollega følte sig på dybt vand, hvilket hans mange tatoveringer af dyr og væsner under havoverfladen på en eller anden måde understreger.

Fx varede efterskoletiden kun nogle måneder, og kokkeuddannelsen og forskellige vikarjobs måtte han også opgive. Selv elektrikeruddannelsen, som han til sidst kastede sig over, var heller ikke nemt gennemført. Samuel blev droppet af sin praktikplads – toppet med en betinget frakendelse af kørekortet.

Redningen og belønningen
Heldigvis kastede Viborg Kommune en ’redningskrans’ af sted til Samuel, og det førte til først en prøvepraktik og senere en praktikpladsaftale hos os.

Sidste efterår afsluttede han således sin elektrikeruddannelse. For Samuel en kæmpemæssig sejr, som vi kun har haft indflydelse på ved simple justeringer i ansættelsesforholdet. Fx var den første tid præget af for meget rutinearbejde efter Samuels smag. Løsningen blev spjældrelateret arbejde, som er gammel ’håndværkerjargon’ for forefaldende opgaver.

Spjæld er fortsat Samuels yndlingsområde efter, at han er færdiguddannet og har sagt ja til fastansættelse hos os. Han kan li’ afvekslingen mellem opgaverne og det at stå ansigt til ansigt med kunderne.

Med egne ord er det omsider ham, der er i kontrol med sin ADHD. Ikke omvendt. Og som en slags egen belønning for sin modning og indsigt har han købt en motorcykel af mærket, Honda CBR 900. Den er han glad for, at han ikke havde råd til som 18-årig, for så var han ikke fyldt 19 og blevet far til sin nu 5-årige datter, forklarer han med et skævt smil.

Fortidens og nutidens ADHD
ADHD er en neuro-psykiatrisk lidelse, der kommer af det engelske ’Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Oversat til dansk går det ud på at være opmærksomhedsforstyrret, hyperaktiv og impulsdrevet.

Lidelsen, der er anerkendt og mulig at symptom-dæmpe medicinsk, konstateres i de fleste tilfælde i barndommen og rammer uanset køn.

Indtil begyndelsen af 90’erne var samfundets reaktion bare et skuldertræk. Om børn som Samuel kunne det fx lyde, at de forhåbentlig ville vokse sig til fornuft.

Og kigger vi endnu længere tilbage i tiden fik ’raske drenge’ som Samuel ofte ophold under myndighedernes, ’Den Kellerske Anstalt’. Her skulle ’samfunds-afvigere’ arbejdstilvænnes og disciplineres, og lykkedes dette ikke, kunne yderste konsekvens være sterilisation.

Pyh-ha…

Lad denne historie være en hyldest til både Samuels personlige sejr og vores samfunds positive udvikling.