be nyheder

Kristian er vores første VVS-lærling nogensinde

I vores nystiftede VVS-afdeling er der nu så stor efterspørgsel og så mange uddannede VVS’ere, at vi kan tage ansvar for oplæringen af nye generationer. 18-årige Kristian Østergaard Hansen skriver historie ved at være vores første VVS-lærling, og i næste måned begynder endnu én.

Kristian Østergaard Hansen fra Rødding var kun sytten år, da han sidste efterår tegnede lærekontrakt med os. Vi faldt pladask for ham, da han ifm. sit grundforløb 1 af 2 (GF1 og GF2) på Mercantec henvendte sig med ønsket om praktik.

Hans gode energi, sunde nysgerrighed, kvikke hoved og praktiske håndelag fristede os efterfølgende til at tilbyde ham en læreplads med opstart umiddelbart efter GF1.

Vores tilbud betød, at Kristian skulle udskyde GF2 og sige farvel til sin klasse, men heldigvis takkede han ja og begyndte hos os lige efter årsskiftet.

Fantastisk start
På rekordtid indgik Kristian på trods af sin unge alder ligeværdigt på holdet blandt vores erfarne VVS’ere. Det oplevede vi ved, at han aktivt tog medansvar, da vi i vinters på en større renoveringsopgave i en udlejningsejendom var bagefter med udlægning af slanger til gulvvarme.

I skolernes vinterferie blev han flere gange til langt udover normal arbejdstid, imens hans jævnaldrende venner på gymnasiet i den uge havde masser af fritid.

Vennerne, der ifølge Kristian går under navnet ’Rødding-gutterne’, kunne ikke lokke med ham. Heller ikke kæresten Freja. For Kristian var motiveret af opgavens vigtighed, læringen og af sammenholdet. (Plus af menuen bestående af pizza og sodavand leveret af vores direktør, Brian Bryrup).

Om sit valg af VVS-uddannelsen siger Kristian selv:

”Jeg tog 10. klasse på Salling Efterskole. Her blev jeg ret vild med springgymnastik og klar over, at jeg skulle have en mere fysisk uddannelse end en boglig. Hvilken præcis, vidste jeg ikke. Derfor var Mercantecs GF1, hvor man snuser til tre håndværksfag, perfekt. Det blev VVS, der fangede mig. Læreren var god, og så havde vi et spændende fagprojekt; en håndklædetørrer.”

Om os som læreplads fortsætter han:

”Jeg må være med til alt og skal ikke gøre det kedelige arbejde, fordi jeg er den yngste og i lære. Alligevel er jeg godt nok ved at køre træt i alle de varmepumper, vi sprøjter af sted. I hvert fald de mindre typer. Det er derimod fedt med de helt store ’gange-ti-typer’.

På Aarhus Oliehavn skulle Vestas fx have skiftet et gammelt oliefyr ud med en varmepumpe. Der tog jeg et par private billeder af min montering af snavssamler og kuglehaner. – Nye udfordringer er bare det bedste, synes jeg.”

I starten af august sendte vi Kristian på skolebænken for at gennemføre GF2, og vi glæder os allerede til at få ham tilbage.